2025公共英语三级模拟试题大挑战

2025-09-02 14:16:24

第一部分:阅读理解

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。

(A)

The digital age has made it easier than ever to access information, but it has also created a new problem: information overload. We are constantly bombarded with emails, social media updates, news alerts, and messages. This can lead to increased stress, difficulty focusing, and reduced productivity.

To cope with this, many people are turning to "digital minimalism." This philosophy encourages individuals to be more intentional about their use of technology. It doesn't mean rejecting all technology, but rather consciously choosing to use only the digital tools that truly add value to one's life and letting go of those that are merely distracting.

  1. 1.What is the main cause of the problem mentioned in the first paragraph?
    A. The lack of valuable information.
    B. The inability to use digital tools.
    C. The constant flood of information.
    D. The rejection of modern technology.

  2. 2.According to the passage, what is "digital minimalism"?
    A. Avoiding all forms of digital technology.
    B. Using only the most advanced digital tools.
    C. Being purposeful in the use of technology.
    D. Spending more time on social media.

(B)

Notice to All Passengers
Due to essential platform maintenance work, the 8:15 AM express train to London Bridge will now depart from Platform 4 instead of Platform 7. We apologize for any inconvenience this may cause. Please listen for further announcements or check the information screens for real-time updates. Thank you for your understanding.

  1. 3.Why is there a change in the platform?
    A. Because of an accident.
    B. Because of maintenance work.
    C. Because of bad weather.
    D. Because of a schedule change.

  2. 4.What are passengers advised to do?
    A. Take a different train.
    B. Get a refund for their ticket.
    C. Check for more information.
    D. Complain to the station manager.

  3.  

第二部分:英语知识运用

阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。

It was a cold winter evening. An old man was walking slowly down the street, carrying a heavy bag. He looked tired and hungry. Suddenly, he saw a small restaurant ahead. The light was warm and inviting. He hesitated for a moment, 5 his worn-out clothes and empty pockets. Finally, he decided to go in and at least ask for a glass of water.

The young waiter behind the counter looked at him impatiently. "Yes? What do you want?" he asked rudely. The old man said quietly, "I was wondering if I could have a glass of water." The waiter was about to refuse 6 the restaurant owner came out from the kitchen.

Seeing the situation, the owner said to the waiter, "Please go to the kitchen and prepare our special soup and a sandwich for this gentleman." Then he turned to the old man, smiled, and said, "Please have a seat. It's on the house." The old man was deeply moved. After he finished the meal, he said, "Thank you for your kindness. How can I ever repay you?" The owner replied, "You don't need to repay me. Just promise me that you will help someone else in 7 when you can."

  1. 5.A. thinking about B. looking for C. putting on D. throwing away

  2. 6.A. when B. if C. because D. so

  3. 7.A. trouble B. need C. time D. turn

  4.  

第三部分:写作

第一节:书面表达
8. 假设你是李华,你的英国朋友Peter给你寄来了一本英语词典作为生日礼物。请给他写一封电子邮件,内容包括:

  • 感谢他送的礼物;

  • 说明你很喜欢这份礼物,因为它对你的英语学习非常有帮助;

  • 询问他近况并邀请他下次来中国游玩。
    注意: 词数应为100词左右。

第二节:短文写作
9. 某英文网站正在开展以“是否应该养宠物”为主题的讨论。请你写一篇短文发表你的看法,内容包括:

  • 养宠物的优点(如:陪伴、减轻压力等);

  • 养宠物可能带来的问题(如:需要时间、金钱投入等);

  • 你的个人观点。
    注意: 词数应为120词左右。

  1. 10.(综合能力题) 请将以下中文句子翻译成英文。

    • 尽管天气恶劣,运动员们依然尽全力完成了比赛。

    • 这台新机器旨在提高生产效率,减少人力需求。

 

参考答案与解析

  1. 1.【答案】C
    【解析】 细节理解题。第一段明确提到“We are constantly bombarded with...”(我们 constantly 被...轰炸),这与C选项“The constant flood of information”(持续不断的信息流)同义。

  2. 2.【答案】C
    【解析】 细节理解题。根据第二段“This philosophy encourages individuals to be more intentional about their use of technology.”可知,“digital minimalism”的核心是“更有意图地(intentional)使用科技”,即C选项“Being purposeful”(有目的的)。

  3. 3.【答案】B
    【解析】 细节理解题。通知的第一句就说明了原因“Due to essential platform maintenance work”(由于必要的站台维护工作)。

  4. 4.【答案】C
    【解析】 细节理解题。通知中建议乘客“Please listen for further announcements or check the information screens”(请收听进一步通知或查看信息屏幕),即建议他们获取更多信息。

  5. 5.【答案】A
    【解析】 语境题。老人犹豫是因为他在“考虑(thinking about)”自己破旧的衣服和空口袋。

  6. 6.【答案】A
    【解析】 语法题。这里表示“正当服务员要拒绝的时候,店主出来了”。“when”在此处意为“这时,就在这时”,是固定用法。

  7. 7.【答案】B
    【解析】 固定搭配题。“in need”意为“在困难中,在危难中”,是固定短语。店主的意思是“当你力所能及时,去帮助另一个需要帮助的人”。

  8. 8.【范文】
    Dear Peter,
    I am writing to express my sincere thanks for your wonderful gift. The English dictionary you sent me for my birthday arrived yesterday. I absolutely love it! It's exactly what I needed, and it will be of great help to my English studies.
    How have you been recently? I hope everything is going well with you. I would be thrilled if you could visit China sometime. I would love to show you around my hometown.
    Thanks again for your thoughtful gift.
    Best wishes,
    Li Hua

  9. 9.【范文】
    The topic of keeping pets is a complex one. On the one hand, pets can offer wonderful companionship and help reduce stress and loneliness for their owners. Playing with a pet can be a great source of joy.
    On the other hand, keeping a pet is a big responsibility. It requires a significant investment of time for daily care, exercise, and attention. Furthermore, the cost of food, vet bills, and other supplies can be high.
    In my opinion, keeping a pet is a rewarding experience, but it should not be a decision made lightly. People should only get a pet if they are fully prepared for the long-term commitment.

  10. 10.【答案】

    • Despite the terrible weather, the athletes tried their best to finish the competition.

    • This new machine is designed to improve production efficiency and reduce the need for manpower.

    •  

祝您学习进步,考试顺利!

相关资讯